Rovnátka Přerov

Typy rovnátek

V naší ordinaci používáme k léčbě snímací i pevná rovnátka (fixní). Snímací aparáty používáme hlavně při léčbě menších vad a k předléčení před léčbou fixním rovnátkem. Standardně se také používají v retenční fázi po léčbě fixním aparátem. V naprosté většině případů však používáme fixní aparáty, které umožňují dosažení precizních výsledků i u poměrně složitých vad.

Pevné rovnátko

Fixní aparát se skládá ze zámků a kroužků, které se lepí na zuby. Tyto části jsou spojeny drátem, po kterém posunujeme zuby a kterým upravujeme tvar oblouku. Vedle toho fixní aparát obsahuje řadu dalších prvků – drátěné a elastické ligatury, barevné gumičky, pružiny, elastické řetízky …, které slouží jako zdroj síly nebo brání nežádoucím pohybům. Zámky mohou být kovové nebo keramické. Mohou se lepit na zuby z vnější nebo z vnitřní strany (tzv. lingvální technika), takže si u nás pacient vždy může zvolit esteticky vyhovující řešení. Naše pracoviště nabízí jako jedno z mála v České republice léčbu lingválním (neviditelným) rovnátkem, se kterým máme několikaleté zkušenosti.

Výhodou fixního rovnátka je v tom, že je v ústech 24 hodin denně – aplikovaná síla tedy působí nepřetržitě, navíc oproti snímacím aparátům umožňuje větší rozsah pohybů, takže léčba pomocí fixních aparátů je výrazně efektivnější. Spolupráce pacienta při léčbě fixním aparátem spočívá ve zvýšené hygieně, v nošení mezičelistních tahů, kterými se dolaďuje skus, případně jiných součástí, které indikuje lékař.

Vlastní nalepení pevného rovnátka nebolí, ale po nasazení mohou být zuby několik dní (3-5 dnů) citlivé na skus a mohou se lehce viklat. Je to známkou toho, že se zub uvolňuje a posunuje do správné polohy. Tyto pocity by měly brzy pominout. Proto se doporučuje minimálně první týden po nasazení rovnátka jíst měkčí stravu (např. kaše, jogurty, apod.) – jednak se šetří citlivé zuby a jednak nehrozí poškození rovnátka. Během celé léčby fixním aparátem se nesmí jíst tvrdé bonbóny, karamely, topinky, ořechy, ukusovat tvrdé ovoce apod. Pacient by měl rovnátko důkladně poznat a snažit se přizpůsobit stravovací návyky léčbě.

Snímací rovnátko

Snímacích aparátů existuje celá řada. Skládají se z pryskyřičného těla, drátěných spon a aktivních prvků ( pružiny, šrouby…). Můžeme je rozdělit na deskové a mezičelistní (funkční). Deskové aparáty se používají na úpravu hloubky skusu, šířky oblouků, zákusů zubů, nebo třeba k retenci výsledku léčby. Druhou skupinou jsou funkční aparáty, které se používají při úpravě mezičelistních vztahů (předkus, obrácený skus) nebo funkčních poruch.

Snímací rovnátka se nosí celou noc i během dne (např. při čtení, učení, hraní nebo sledování televize). Celá doba nošení by měla každý den činit minimálně 12 hodin. Čím více pacient rovnátko nosí, tím více působí a léčba je rychlejší. Rovnátko je nutné čistit alespoň 2x denně (ráno a večer) nejlépe kartáčem na ruce a mýdlem. Čas od času je dobré použít tablety na chemické čištění rovnátka (zubní protézy). Pokud aparát není v ústech, měl by být v pevné plastové krabičce, aby nedošlo k jeho poškození.